کلاس عملی تشریح کلیه

دسته بندی: فعالیتهای آموزشی | توسط : مهدی رحمتی | 1404/02/11

بسم الله الرحمن الرحیم

کلاس عملی تشریح کلیه گوسفند

کلاس تشریح کلیه و دستگاه تصفیه خون در روز دوشنبه مورخ 8 اردیبهشت ماه در کلاس تجربی پایه دهم برگزار گردید. دراین کلاس دبیر محترم اقای حیدری درباره غدد کلیوی و نحوه کار کردن کلیه ها به هنگام تصفیه خون انسان و اجزای مختلف تشکیل دهنده غدد کلیوی توضیحاتی به شرح زیر به دانش اموزان ارائه دادند. در اثنای کلاس عملی دانش اموزان به تشریح کلیه گوسفند پرداختند که در ادامه تصاویر انرا مشاهده می کنید.

عملکرد کلیه به چه شکلی است؟

کلیه ها کارخانه های شیمیایی قدرتمندی هستند که اعمال زیر را انجام می دهند:

مواد زائد را از بدن جدا می کنند.

داروها را از بدن خارج می کنند.

مایعات بدن را متعادل می کنند.

هورمون هایی را آزاد می کنند که فشار خون را کنترل می کند.

 ویتامین D فعال ایجاد می کند که باعث تقویت استخوان های سالم و محکم می شود.

تولید گلبول های قرمز را کنترل می کنند.

کلیه ها در کدام قسمت بدن قرار دارند و چگونه کار می کنند؟

در بدن هر فرد دو کلیه وجود دارد. هر کدام تقریباً به اندازه یک مشت هستند و در دو طرف ستون فقرات در پایین ترین سطح قفسه سینه قرار دارد. هر کلیه نیز تا یک میلیون واحد عملکردی به نام نفرون دارد. یک نفرون از یک واحد فیلتر رگ‌های خونی ریز به نام گلومرول که به یک توبول (لوله وصل شده، تشکیل شده است.

هنگامی که خون وارد گلومرول شود، فیلتر شده و مایع باقیمانده در امتداد توبول قرار می گیرد. در توبول نیز مواد شیمیایی و آب با توجه به نیاز بدن از این مایع فیلتر شده به آن اضافه می‌شوند یا از آن خارج خواهند شد که محصول نهایی همان ادراری است که دفع می کنیم.

کلیه ها وظیفه خود در زمینه فیلتر کردن و بازگشت به جریان خون را حدود 200 کوارتز مایع در هر 24 ساعت انجام می دهند که برای حیات ما ضرروی است. حدود دو کوارتز به صورت ادرار از بدن خارج می شوند و حدود 198 کوارتز بازمی گرد. بنابراین ادراری را که دفع می کنیم از 1 تا 8 ساعت در مثانه ذخیره می شود.